La música i el vi s’entenen des de fa temps. Les notes barroques de Bach amenitzaven els majestuosos àpats dels aristòcrates, sovint amb farcits deliciosos de pollastre. L’Auditori de Barcelona renova la seva programació cercant sinèrgies amb diferents manifestacions culturals i “el vi és una manifestació cultural que ens permet jugar a la transversalitat «m’explica el seu director Joaquim Garrigosa per justificar la posada en escena de “Denominació d’Origen. Maridant música” un cicle de concerts i tastos que s’estrena dissabte amb la col·laboració de Vidirecte.cat.
6 concerts en dissabte i horari de migdia durant els quals les notes musicals s’acompanyaran d’aromes i gustos de vins catalans molt particulars fruit d’una selecció artística acurada. “Hem acotat els atributs per relacionar vi i música a través de la confecció d’una taula de dicotomies” m’explica Edu Miquel responsable de la plataforma digital de vins.
Fluïd vs dens / Vital vs melancòlic / Fresc vs càlid / Complex vs simple / Conservador vs transgressor / Intensitat vs lleuger / Nítid vs tèrbol / Lluminós vs apagat / Jovial vs madur / Clàssic vs eclèctic / Explosiu vs accessible / Aspre vs sedós / Rugós vs suau
I d’aquestes dualitats en resulten les millors combinacions possibles de música i vi de la qual en podran gaudir els assistents a les funcions, de petit format. “El tast de vi serà dirigit i es mesclarà entremig del concert; el dirigirà l’Eduard Miquel i els assistents podran tenir la copa a la sala” comenta Joaquim Garrigosa. Barcelona Clarinet Players enceta el cicle dissabte 18 de gener amb temes de Helmut Hoedl, notes musicals fresques que recorden al funky o el jazz, i que es maridaran amb Clar 2013 de Finca Parera, un vi jove i amb tocs tropicals. El segon bloc delectarà els assistents amb música de Verdi i Wagner; la Traviatta, Aida i Tannhauser versionada en bossa nova i balada, que s’escoltaran amb aromes d’Essència 2012, un vi càlid de la Vinícola de Nulles. Temes del compositor Pedro Iturralde encetaran el tercer bloc i amb les versions de Granados i Turina en jazz, hi haurà un esclat d’aromes de la mà de Gregal 2012 del Celler de Can Sais.
Garrigosa diu que “és una proposta que neix de nous plantejaments de l’equip artístic de l’auditori, amb ganes de canviar segons quins formats de concerts que havien quedat obsolets”. La proposta no és nova, al conservatori de Vila-seca anys enrere ell mateix ja havia experimentat amb el vincle música i vi. Grups de clarinet interpretaven el seu repertori en cellers del Priorat per activitats comercials com la presentació d’un nou vi. En aquest cas, el motiu és artístic i la selecció ha estat extremadament cuidada perquè l’assemblatge sigui realment encertat.
“Per a nosaltres es tracta d’obrir un món de sensacions, juguem amb sensacions intangibles i anímiques amb la música, amb elements que tenen un pes important en la situació psicològica de les persones, i la reunió amb el vi ens ajudarà a concretar-les més, a acostar la connexió. L’Eduard coneix la impressió que la música pot ocasionar en qui l’escolta i li atribuirà noves sensacions a través del vi triat” explica el màxim responsable de l’Auditori.
“Els vins presents a Vidirecte.cat tenen elevades quotes de qualitat i singularitat i això permet que se’n pugui treure suc fins i tot nivell artístic!” exclama Edu Miquel. I afegeix: “La proposta ens permet explorar noves vies artístiques on el vi d’autor i català hi té protagonisme. I conjuntament amb l’Auditori ha estat possible fer realitat una experiència sensorial completa, a on el concert hi posa l’auditiu i visual i el vi hi posa l’olfactiu, el gustatiu i el tàctil”.
“Denominació d’Origen. Maridant música” reclama l’atenció dels 5 sentits, seguint el fil de les sensacions musicals que s’il·lustraran també amb el tast de vi. “El nom que hem triat per al cicle és una expressió de domini públic” explica Garrigosa “molt estimada en aquest moment i hi fem la nostra contribució, amb músics catalans i obres catalanes”. Els vins es tastaran en determinats moments de la funció i l’exercici sensorial es planteja per a tots els públics: “L’expert en vins en gaudirà i qui no en sap, de vins, en podrà aprendre” sentencia el director de l’Auditori. Garrigosa es mostra convençut que “cal aprofundir en l’educació del vi, cal estimular-la” i aquesta activitat gira entorn aquesta necessitat, però també una altra «la de buscar alternatives per presentar la música”. L’Auditori creu fermament amb la viabilitat i l’interès que pot despertar la iniciativa com també Vidirecte.cat, a qui s’obre “una gran possibilitat de sortir exposats en un dels escenaris referents de l’àmbit cultural del país” remarca Miquel.
Casar dos móns com la música i el vi no sembla difícil, però no és fins ara que es podrà gaudir d’un concert, en una sala, amb vi a la mà. Gairebé havia esdevingut una necessitat! “Hi ha músiques que no es poden escoltar sense una copa al davant” reconeix Garrigosa. I continua: “Escoltar un concert en silenci i sense moure’s té molta antinaturalitat, si mirem cultures d’arreu del món no hi ha ningú que estigui quiet, estem reprimint l’experimentació dels sentiments i transgredir-ho amb aquesta proposta és bo”.
Ha arribat el moment d’arriscar i tant important com el repertori de vins ha estat l’oferta musical que és plena de “grups de confiança, intèrprets catalans i un ventall de propostes molt ric” s’explica des de l’Auditori. Després del concert d’aquest dissabte, el cicle continuarà amb el clarinetista Josep Fuster i la pianista Isabel Hernàndez que fomen duet; el Trio Bcn Cosmo de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya; Astrio; el Quartet Gerhard i el Quartet Alart que tancarà la programació el 14 juny.
El director de l’Auditori assegura que tenen moltes ganes de parlar d’una segona edició però abans s’ha de veure què passa amb aquesta: “El vi té una cultura prou potent per lligar amb la música, ens agradaria continuar”.
vi
“Un picapoll de la DO Pla de Bages, que seria segurament del celler Abadal que és el que conec”
moments
«Escoltant la textura del quartet número 2 de Mendelssohn”
persones
No en parlem durant la conversa, però pressuposo que serien els assistents a un concert de petit format, com el que planteja el cicle de l’Auditori…
—
Cicle Denominació d’Origen. Maridant Música